top of page
  • Foto van schrijverMaryam

Tapestry tasHoi allemaal,


Nee hij is nog niet af...nog lang niet! Maar toch even een update over het haken van mijn eerste tapestry tas. Het patroon is een patroon van ontwerpster Monique van Wolplein.


Tot nu toe gaat het op zich wel goed, behalve dat het werk een beetje golft. Maar dat trekt waarschijnlijk later wel weer recht wanneer hij af is. Ik haak expres wat strakker zodat je de meeloopdraden er niet doorheen kunt zien en ik wil graag een beetje een stevige tas die niet overal aan blijft haken waar je langsloopt.


Het patroon wordt aan een stuk in spiraal gehaakt dus je sluit de ronden niet af met een halve vaste en haakt gewoon door. Een klein nadeel hiervan is dat je een soort verschuiving krijgt in de kleuren waardoor er toch nog een soort van naadje ontstaat, die je eigenlijk niet wilde hebben en wat ook de rede was om in spiraal te haken in plaats van losse ronden.Als je goed kijkt zie je dat de lijnen wat verspringen.


Nu is het mij niet toegestaan om het patroon te publiceren, maar je zult niet veel fantasie nodig hebben om te bedenken dat een grafisch patroon als dit met 10 verschillende kleuren er soms verwarrend uit zal zien. Zelf vind ik hierom een haakschema of grafiek makkelijker leesbaar dan een tekst patroon. Maar gelukkig staat er bij het patroon een kleurschema waar je kunt lezen welke kleur bijvoorbeeld als kleur nummer 1 staat aangegeven in de tekst.

Die laat ik hieronder wel even zien omdat ik iets heb gedaan waardoor het patroon voor mij makkelijker leesbaar wordt en dat wil ik graag met jullie delen.


Zoals je op de foto hierboven kunt zien heb ik elk kleurnummer een kleurtje gegeven met markers en stiften( Helaas dus zonder liniaal). Hierna ben ik het hele patroon nagegaan en heb overal waar 'kleur 1' stond gemarkeerd met de groene marker. Het is eigenlijk de donkerder bruine kleur, maar hij heet limestone wat mij deed denken aan lime/limoen groen. Zo heb ik bij elke kleur iets gedaan wat erop lijkt of iets waardoor ik het toch beter kan herkennen. Nu is het patroon ingekleurd en heb ik tijdens het haken meteen door wanneer ik van kleur moet veranderen en naar welke kleur. Dit bespaart een hoop puzzelwerk en tijd omdat ik nu gewoon weet wat ik moet doen.

Ik heb er een hekel aan om midden in een patroon te moeten stoppen en uitzoeken waar ik ben en wat ik nu moet doen, dus probleem opgelost!


Dit trucje heb ik trouwens geleerd van Michael Sellick, een Youtuber uit Canada die een hele grote online haakcommunity heeft, genaamd 'The Crochet Crowd', hij werkt samen met 'Yarnspirations' en geeft hele duidelijke tutorials over patroon lezen en het haken zelf, met allerlei tips en tricks om het mooier en makkelijker te maken.

Hij ontwerpt zelf ook hele leuke patronen en voor het overgrote deel heb ik eigenlijk van hem leren haken. (Dat zegt trouwens niets over hoe goed of slecht ik ben, ik denk dat dat meer ligt aan hoe vaak je haakt. Oefening baart kunst laten we maar zeggen. En ik ben zeker niet de beste! Maar doe wel altijd mijn best:))


Als je het Engels goed verstaat is Michael echt wel het beste wat je online kunt vinden denk ik. Een echte aanrader! Hij geeft de tutorials ook voor linkshandigen, wat helemaal een plus is natuurlijk als je dit nodig hebt. Dat kan en doet niet iedereen! Daarbij heeft hij een leuk karakter en is hij gewoon een beetje stout in zijn uitspraken en daar kan ik af en toe wel van genieten.

Het maakt het haken gewoon nog veel leuker en gezelliger. Want uiteindelijk zitten we vaak thuis alleen voor de pc en dan heb je niet altijd zin in een oude saaie dame die alles heel netjes en eentonig uitlegt. Laten we eerlijk zijn dan is een ondeugende en vooral open gay jongen die tussendoor schuine grapjes maakt samen met zijn geduldige echtgenoot veel leuker om naar te kijken. Althans dat vind ik. Maar zo zal iedereen zijn eigen smaak hebben, net als in het contact met anderen het met de een wel klikt en met de ander niet.


Maar goed ik moet dus verder aan mijn tas, de bodem is bijna af. Nog 3 toeren/ronden en dan gaan we omhoogwerken met alle mooie lieve kleurtjes en patroontjes. Spannend!


Vandaag is het zaterdag en dan gaan de kids altijd lekker een uurtje paardrijden, dus heb ik even ongestoord de tijd om een beetje door te haken. Soms doe ik dat dan gewoon in de kantine op de manege, maar vandaag blijf ik lekker thuis met Netflix en een bakje thee.


Fijne dag jullie! Hou je haaks!


6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post
bottom of page