top of page
  • Foto van schrijverMaryam

Suus kom naar huus!

Hoi lieve haakgenoten!
Zoals jullie die het programma 'De Haakster 2020' volgen al weten is de volgende opdracht voor mij; aankleed-popje Suus van Annemarie Arts en moesten de deelneemsters kleding ontwerpen voor Suus. Hier zijn zoveel leuke dingen uit gekomen dat ik niet kon kiezen.

Dus heb ik na wat serieuze overwegingen besloten dat ik mezelf er toch maar eens aan ga wagen iets te ontwerpen. Hier ben ik nog mee bezig en dit proces zal ik in mijn volgende post met jullie gaan delen.


Maar eerst moet ik natuurlijk het schattige pasmodel Suus haken!


Dat heb ik afgelopen weekend dus gedaan en wat een heerlijk patroon! Ze is heel leuk om te maken en ik vind het echt een heel leuk popje. Je kunt haar in enkele uurtjes afmaken.

Maar ik zou ik niet zijn als ik er geen enkele opmerking bij had.

Dus Annemarie Arts, ik hoop dat je het niet erg vindt maar ik ga toch even een paar kleine dingetjes benoemen over dit patroon.


Oke iedereen die een beetje ervaring in het haken heeft weet dat je in plaats van een magische ring ook eerst twee lossen kunt haken en dan in de tweede losse je startronde kunt haken. Nu staat dit op een aantal plaatsen in het patroon heel netjes en duidelijk beschreven en aangegeven waar je dit kunt doen, maar ineens op 1 plekje niet. Ik denk een vergeten kopie/plak moment. Maar het viel mij dus op dat het overal stond aangegeven behalve daar.


Bij 'het kruis' van Suus ( om het zo maar even oneerbiedig te noemen) werd een beetje vaag beschreven hoe je de benen aan elkaar moest verbinden aan 'de onderkant'.


Maar als ik ze aan de onderkant vast zou maken, zoals je op de foto hierboven kunt zien, dan zou Suus een soort rare ribbel tussen haar benen krijgen, dus ik bedacht mij dat er misschien aan 'de binnenkant' bedoeld werd zodat je aan de buitenkant niet kunt zien waar de benen aan elkaar gemaakt zijn. Het was ook even puzzelen wat er precies bedoeld werd, maar als je steken kunt tellen kom je er wel uit hoe je verder moet. Jammer genoeg kan ik hier niet in detail uitleggen waar het precies over gaat maar zodra je zelf met het patroon bezig bent snap je hopelijk wat ik bedoel. Je kunt mij altijd een berichtje sturen als je vragen hebt hierover.Verder kwam ik bij Toer 7 niet helemaal uit met de telling en volgens mij klopt deze ook niet, of ik heb iets verkeerd gedaan. Maar ik heb bij het tweede duimpje ook geprobeerd op te letten en het nog een aantal keer opnieuw gedaan, maar als je steeds hetzelfde doet, kom je ook steeds op hetzelfde uit. Het probleem ligt denk ik bij het feit dat er wordt gevraagd om een losse na het haken van het duimpje, hierdoor kom ik op 19 steken uit in plaats van 18 en moet ik bij toer 8 de losse overslaan om de telling kloppend te houden. Of nu ik erover nadenk zou ik het duimpje moeten overslaan? Dat zou logischer zijn, omdat de duim dan wat meer zou uitsteken misschien? Maar dan krijg je dat de bovenkant van de duim 'bloot' ligt en je de bovenkant van de steek ziet en dat zou niet zo mooi zijn denk ik. Dus ja, ik heb het zelf zo opgelost dat ik de losse oversla en dan komt het wel goed uit en ziet het er ook netjes uit. Ik ben benieuwd hoe de haaksters van De Haakster 2020 dit hebben opgelost?


Bij de pruik van Suus vond ik het jammer dat er geen uitleg bijstond hoeveel of welke steekjes je precies moest vullen met haar om niet een te volle pruik te krijgen. Ik heb de helft van de steken gebruikt maar ze heeft eigenlijk nog een hele volle bos, wat dan niet zo handig is als je haar een hoedje of haarbandje wil geven. In de slide hieronder kun je de opbouw van de pruik zien. Ik heb er voor gekozen om Suus een korte pony te geven vanwege de outfit die ik voor haar heb bedacht. Met een beetje fantasie kun je het haar aanpassen naar bijna elke stijl die je leuk vindt. Wel vind ik dat Annemarie een hele goede oplossing heeft gevonden om haar op een pop te maken, door eerst een 'kapje' te haken, zo zie je de hoofdhuid er niet doorheen en kun je door de opbouw van dit kapje de strengen 'haar' makkelijk bevestigen en zit je niet in de vulling te prikken met je naald.Wat ook helaas niet in het patroon stond was hoe en waar je het mondje het beste kunt borduren. Ik ben geen borduurster maar uiteindelijk is het mij redelijk gelukt het mondje na te maken door tussen de twee rijen net onder de neus en recht onder het rechter oog te beginnen, dan schuin een steek terug in de rij eronder, 4 steken overslaan en hetzelfde terug schuin naar de rij erboven. Knoopje maken tussen de twee uiteinden aan de binnenkant van het hoofd en ze heeft een mooie grote glimlach!


Als laatste opmerking heb ik, dat ik denk dat het patroon hiervoor met Phildar coton is gehaakt, of het origineel is ontworpen met Phildar garen, want aan het eind van het patroon staan bij de pruik twee kleuren aangegeven die denk ik in het origineel zijn gebruikt. Dit zijn geen Yarn and Colors kleuren maar van Phildar en het pakket dat ik nu heb komt met 1 kleur voor de pruik; namelijk Bronze van Yarn and Colors.

Dus eigenlijk zou je normaal 2 kleurtjes gekregen hebben en nu 1. Dus ik denk dat het slim zou zijn van Wolplein als ze dat stukje nog even uit het patroon deleten.


Maar eerlijk is eerlijk: Ik heb veel poppetjes gehaakt maar deze vond ik wel het fijnst om te maken tot nu toe! Zelfs de neus en oren vielen heel erg mee en waren niet te priegelig om te doen vind ik. Ik geloof best dat Suus populair is, ze ziet er heel leuk, lief, schattig en zelfs een beetje grappig uit en het patroon is over het algemeen heel duidelijk geschreven en goed te volgen. Je zou er zelfs een Sjaakie de ridder van kunnen maken ;)


Toen het hoofdje nog niet helemaal af was en de oogjes er net in zaten leek ze zelfs een beetje op een figuurtje uit de film ' Guardians of the Galaxy' genaamd Groot.Annemarie Arts bedankt voor je leuke patroon, ik heb ervan genoten!

33 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post
bottom of page