top of page
  • Foto van schrijverMaryam

Mandala's
Hoi lieve haakgenoten!Het heeft even geduurd maar de mandala's die ik heb gekozen te maken van de tweede opdracht uit het programma 'De Haakster 2020' zijn af en wat een haakvontuur was dat!


Het garen dat ik hiervoor heb besteld was deze keer heel snel binnen, wat natuurlijk altijd super fijn is! Dankjewel Wolplein! Ik wordt er altijd gelukkig van wanneer ik de postbode zie staan met een grote roze verpakking in zijn handen en dat komt dan niet door de aardige postbode die alle trappen voor mij is opgelopen, maar natuurlijk wel om wat hij mee heeft gebracht.

Eerder heb ik de inhoud ervan al op Instagram (@thuisinhaken) met jullie gedeeld, het is altijd spannend en leuk om open te maken, zelfs mijn kat Pebbles (@pebbles_de.kat) was deze keer erg nieuwsgierig naar wat ik had gekocht en kwam er gezellig bij kijken.


Naast het garen voor de mandala's had ik ook alvast het haakpakket van popje Suus besteld omdat ze weer op voorraad was. Ik dacht laat ik er snel bij zijn deze keer voordat ze weer is uitverkocht!

Maar tot mijn verbazing zat er een extra bolletje katoen bij. Het viel mij op omdat dit bolletje van Phildar was en niet van Yarn and Colors zoals de rest van het pakket.

Ik heb hierover contact opgenomen met Wolplein en ze verteld dat ik het bolletje wel wil betalen want het zou niet eerlijk zijn als ik het zonder te melden gratis zou gaan gebruiken, dat is stelen vind ik. Iedereen maakt wel eens een foutje en om het helemaal terug te sturen zou een hoop gedoe zijn voor een bolletje garen vind ik.

Maar Wolplein reageerde heel snel terug dat ik het bolletje gewoon mag houden, het is waarschijnlijk een foutje geweest bij het verpakken. Nou dat vond ik heel netjes en aardig opgelost en heb mij voorgenomen dat wat ik er ook mee ga maken, het gedoneerd zal worden aan iemand die dat 'nodig' heeft of leuk vindt.


Nu om te beginnen met de mandala's;


Bij de kerstafdeling van de Action hebben ze pakketjes met drie ringen van verschillende maten (25 cm,35 cm en 45 cm) erin voor 2,99 euro, dus ik heb er hier twee pakketjes van gekocht.

Zo was ik iets goedkoper uit voor mijn ringen en hoefde ik deze niet online te bestellen.


Deze keer heb ik niet alle patronen uitgeprobeerd, maar ik heb er twee uitgekozen die ik leuk vind. Een ervan was toevallig ook de winnaar van de opdracht die week, dat is 'de Happy mandala' van Nienke. En de andere die ik heb gekozen vond ik heel leuk en knap gemaakt, maar de jury was er naar mijn idee wat kritisch over. Vandaar dat het mij interessant leek om deze mandala 'De Schepping' van Mieke uit te proberen.


Dus hier mijn reviews over de mandala's van deze twee toppers van handwerksters;Mandala Happy

(van Nienke)

Van deze mandala spraken mij de kleurtjes erg aan, ik vond het iets paas-achtigs hebben en ik ben helemaal gek op Pasen-pastels. Ik wordt daar vrolijk van en ik zou deze mandala graag ergens in of rond mijn huis willen hebben, zodat ik ernaar kan kijken om even te genieten van de mooie dingen in het leven.


Dus kleurtjes bij elkaar gezocht en meteen begonnen!Ok, ik had meteen aan het begin al een vraag! 4 lossen bedoelde ze hiermee de opzet-lus van de magische ring plus 3 lossen= een stokje? Of bedoelde Nienke 4 lossen na de opzet-losse van de magische ring?

Nu heb ik geleerd dat een stokje gelijk is aan 3 lossen. Dus omdat de rest van de steken in de MR ook stokjes waren zou ik er zelf na de opzet-losse maar 3 lossen bijgemaakt hebben. Zoals je op de foto hiernaast kunt zien, krijg je met 4 lossen namelijk wat meer ruimte ertussen en gaat je 'lossen-stokje' dan een beetje krom staan.

Op de volgende foto kun je zien dat dit zichtbaar blijft als een soort verdikking in de gehaakte cirkel. Ook op de foto met het eindresultaat kun je dit nog zien.

Ik heb 'm expres niet aangepast omdat ik wilde kijken of het zichzelf nog zou oplossen, maar helaas. Het blijft zichtbaar.


Voor dit soort kleine dingen zou een uitgetekend haakschema altijd fijn zijn om te hebben. Maar die is er helaas (nog) niet!

Verder heb ik niet echt veel opmerkingen behalve dat bij toer 7 geen kleurwissel staat aangegeven, terwijl deze op de foto gezien wel aanwezig is, je gaat namelijk van geel naar groen.

De kleurwisselingen worden verder wel aangegeven maar er wordt niet precies aangegeven naar welke kleur je moet wisselen. Dit is handig als je een andere/ eigen kleurstelling zou willen maken, maar als je precies die van Nienke wil namaken dan zou het wel handig zijn geweest als ze erbij had geschreven welke kleur ik moest hebben. Het meeste kun je wel vanaf de foto afkijken, maar vooral aan het eind wanneer er wit gebruikt wordt, kon ik vanaf de foto niet goed zien of het wit of roze is.

Dit wit/roze gedeelte was weer even een klein puzzeltje, maar omdat ik de onderzetters van Nienke al een keer gedaan had snapte ik het idee beter en was deze puzzel iets makkelijker te volgen dan die van de Summer fiesta onderzetter. Ik zie het als een soort van kenmerk van Nienke's haakstijl. Zij doet dit soort door elkaar gehaakte steekjes volgens mij graag.


Verder nog twee dingetjes; 1: Ik dacht dat er in toer 7 ook een vaste gehaakt moest worden tussen de clusters van toer 6. Dit staat in het patroon niet aangegeven, maar ik dacht op de foto van Nienke te zien dat dit moest. Maar waarschijnlijk wordt dus de vasten uit toer 8 over toer 7 heen ook in toer 6 gehaakt, althans ik zie op de foto van Nienke een groene vaste tussen de gele clusters van toer 6 zitten.

Er staat in het patroon niet aangegeven wat de bedoeling precies is.


2.: Als laatste opmerking staat er bij toer 15 dat je naar een foto van de achterkant moet kijken maar deze foto is helaas niet te vinden op het patroon.
Een paar kleine dingetjes die ik tijdens het haken van de mandala tegenkwam, maar voor de rest is het een heel fijn patroon, dat super leuk is om te doen! Inderdaad zoals de jury zei; leuke steekjes gebruikt. Ik heb er echt plezier in gehad om de mandala te haken, hij paste ook mooi strak in de ring, dus hij zal denk ik niet snel uitzakken. Ik heb een vermoeden dat Nienke ook een strakke hand heeft met haken, ze haakt ook veel leuke amigurumi heb ik gezien dus dat zou er mee te maken kunnen hebben.


Ik ben in elk geval heel erg blij met dit patroon, ik werd er letterlijk Happy van! Toen ik de mandala meenam naar mijn moeder om 'm te laten zien( zij heeft geen smartphone of internet) zei ze meteen "die zou mooi op de voordeur staan!" en daar hebben we 'm meteen ook opgehangen die dag.

Nu moet ik er nog maar eentje opnieuw haken voor mezelf!Jippiee!!! :) I'm so Happy!!!


Nienke ik zag in de aflevering van vandaag met de tapestry/mochilla tas dat je bent geopereerd. Ondertussen zijn we natuurlijk al een eind verder maar ik hoop dat alles goed met je gaat en je er geen last meer van hebt.

Ook ben je, samen met Dorine en Chloë,door naar de finale! Van harte Gefeliciteerd! Ik ben benieuwd naar wat jullie moeten gaan maken!Mandala Schepping

(van Mieke)


Mieke, Mieke, Mieke. Wat ben je toch een kunstig mens!

Ik heb deze mandala gekozen omdat ik de gedachte erachter mooi vond, ik zou 'm zelf heel erg leuk gevonden hebben in de kinderkamer als ik nog kleuters had. Het idee van de dubbele rand om de ring heen is iets dat mij heel interessant leek om uit te proberen en dat gedraaide in het midden had ik ook nog nooit gedaan. Maar vooral ook omdat de jury, ondanks de mooie opmerkingen over originaliteit en creativiteit behalve dat niet alles bij elkaar zou passen, ervoor heeft gekozen deze mandala toch wat lager in het klassement te plaatsen.( 5de plaats)


Dit patroon heeft mij wel drie dagen gekost waarvan de eerste dag compleet toegewijd is aan het ontcijferen van het patroon. Normaal als ik het uit de tekst niet helemaal snap, ga ik het patroon proberen uit te tekenen om een visual te krijgen voor mijzelf zodat ik zie wat de bedoeling is.

Vier A4-tjes voor en achterkant vol beklad met haaksteken en tekeningen! Wat een zoektocht!


O.k. laat het duidelijk zijn dat Mieke en ik een totaal andere taal spreken wat betreft haakpatronen. Althans, ik denk dat Mieke iemand is die haar hele leven al handwerkster is en hierdoor heel veel geduld heeft met kleine handelingen zoals borduren en dat zij weinig tekst nodig heeft om te snappen wat ze moet doen. En ik met mijn 6 jaartjes haakervaring, een resultatenjunkie ben die snel door een patroon heen wil gaan en het liefst binnen een aantal uur en zeker dezelfde dag nog resultaat nodig heeft. Dit is ook de rede dat ik niet brei denk ik...dat duurt te lang ( al vind ik dat vaak wel mooier dan haakwerk, ssssttt niet doorvertellen!).


Mieke is naar mijn mening deze keer wat slordig met het opschrijven van haar patroon (Waarschijnlijk alleen tijdens deze wedstrijd wegens tijdsgebrek), er zitten veel typ-foutjes in en soms verward ze een hv met een hst. in de tekst bijvoorbeeld staat er bij de kleine gele bloemetjes dat ze uit halve vasten bestaan, maar op de foto zie ik halve stokjes. Halve vasten was ook niet te haken en zag er niet uit, terwijl halve stokjes wel klopten naar mijn idee. Als dit gebeurt ontstaat er bij mij verwarring en moet ik het regeltje nog 6 keer uitproberen en tekenen, haken en uithalen om eruit te komen of het wel klopt.

Ik weet zeker dat zij zelf het patroon foutloos heeft gehaakt.(kan ook niet anders het is haar eigen patroon) het ziet er bij haar zo mooi uit! Maar ik...ik heb er erg lang over gedaan om te snappen wat Mieke bedoelde in sommige stukken van het patroon. Tellingen klopten volgens mij vaak niet, waardoor ik weer terug moest om uit te zoeken waarom niet en dan aanpassingen maken tot het wel klopte. De dolfijntjes zijn bij mij ook volledig mislukt en zien er niet eens uit als dolfijnen...meer een zielig stel haringen ofzo.


Zoals ik al zei; ik heb 4 A4-tjes aan beide kanten vol met aantekeningen hierbij, als ik deze allemaal moet gaan uitleggen moet ik het halve patroon online zetten en dat is nu ook weer niet de bedoeling.


Wat mij opviel aan het patroon is dat het in gedeeltes in opgebouwd. Elk gedeelte heeft ook zijn eigen naam, zoals vuur, leegte en duisternis, land.

Maar vooral ook dat er losse onderdeeltjes tussen zitten. Alle oranje bloempjes zijn bijvoorbeeld apart gehaakt, elk bloempje is los van de ander gehaakt en ter plekke afgehecht. Voor een haakster zoals ik, een monnikenwerk. Echt bedoeld voor een geduldig iemand die liefde in zijn werk steekt, per steek aandacht geeft aan hoe het eruit ziet.


Wat ik ook heb gemerkt tijdens het haken van dit patroon is dat Mieke precies weet hoe het garen 'werkt' ze weet precies dat als het werk een beetje golft je dan door het aanbrengen van minderingen het weer recht kunt trekken, dat soort dingen.

Mieke is volgens mij een perfectionist. Als er ook maar een kleine ongeregeldheid te zien is dekt ze dit bijvoorbeeld af met een rijtje halve vasten, zodat het netjes oogt. Dit deed zij ook bij de vierkanten onderzetters van de vorige opdracht.

Echt een herkenbaar stukje van Mieke's haakstijl.

Kenmerkend denk ik ook voor iemand die al haar hele leven bezig is met verschillende vormen van handwerk.


Mieke ik zag dat je er vorige week bij de accessoire opdracht uit bent gegaan en niet meer meedoet aan de wedstrijd. Dat vind ik heel erg jammer want je maakt super mooie dingen en ik heb echt respect gekregen voor jouw manier van handwerken. En eerlijk gezegd vond ik jouw riem en ketting mooier dan wat andere ontwerpen die ik heb gezien, die wel doorgegaan zijn. Maar de hele wedstrijd heb je gemiddeld genomen op de 5de plaats gestaan, dus je werk is wel constant geweest. Misschien niet helemaal waar de jury naar zocht maar zeker niet de minste!


Maar sorry dat ik het zo zeg; Dit patroon haak ik nooit meer!

Het haakvontuur was mij deze keer iets te groot.

Wat ik wel ga doen is; Ik ga de mandala bij mij in het portiek naast mijn voordeur hangen, zodat ik elke dag wanneer ik thuiskom 'm zie hangen en mezelf eraan kan herinneren dat ik me bij deze heb voorgenomen voortaan met meer geduld en kijk op het nette resultaat zal haken.


Om even terug te komen op het commentaar van de jury; ik ben het er helemaal mee eens dat het ontwerp origineel is, ik heb zoiets nog noot eerder gezien en het ziet er heel erg leuk uit. Je bent zeker heel erg creatief, wat zich heeft geuit in alle losse onderdeeltjes en de opbouw van de mandala. En dat het op twee aparte ringen lijkt die in elkaar zitten maar niet helemaal bij elkaar passen...dat zie ik niet helemaal omdat de gedachte erachter duidelijk is voor mij. Maar misschien als je het laatste randje grijs, blauw had gemaakt zou dat wat minder kunnen lijken en het geheel bij elkaar hebben getrokken. Toch vind ik het zelf wel meevallen en vind ik de mandala mooi zoals hij is.


Al met al weer een paar leuke haakvonturen gehad. Beide mandala's zijn redelijk gelukt en eentje hangt al, de ander ga ik morgen ophangen en lekker ons portiek gezellig een beetje mee opvrolijken!

De Schepping was een grote uitdaging, daar heb je eigenlijk minstens 7 dagen voor nodig (knipoog;) en De Happy maakte mij happy! Die was snel af.

Ik ben er echt super blij mee! Ik hou van mandala's! (vooral als ze af zijn!)


Zo lieve haakgenoten, dat is het weer voor deze keer!

De kids komen zo thuis dus ik ga even het eten opzetten, we eten lekker simpel, aardappelen met sperziebonen en kipfilet.


Vanavond na het eten ga ik aankleed poppetje Suus oppakken en kijken of ik dit weekend wat kleertjes voor haar kan haken. Deze keer ga ik voor het eerst zelf iets proberen te ontwerpen! Ik heb stiekem al wat ideetjes over wat ik wil doen, de kandidaten hadden twee weekjes om alles te doen, maar ik denk niet dat ik zoveel tijd nodig heb. Ik heb natuurlijk al een beetje af kunnen kijken bij de kandidaten van wat zij hebben gemaakt en al wat ideetjes op papier staan.


Fijn weekend iedereen en nu zeker met de weer strengere maatregelen (ik mis mijn yogales) hou je haaks!

75 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post
bottom of page