top of page
  • Foto van schrijverMaryam

Klaar voor de start?!Hallo lieve haakgenoten!


Gelukkig nieuwjaar iedereen!!! 2022...ik hoop dat dit voor iedereen een beter jaar wordt dat de vorige en wens jullie allemaal een goede gezondheid en heel veel liefde, gezelligheid en plezier! En dat niemand die ik op Nieuwjaarsdag een duik heb zien nemen verkouden is geworden!


Vorig jaar heb ik deze blog een tijdje op pauze gezet. Waarom? Zou je je misschien afvragen. Nou ik voelde ten eerste dat de blog een richting in ging waar ik me niet meer bij op mijn gemak voelde en ten tweede had mijn privéleven (hier bedoel ik mijn kids en mezelf mee) op dat moment mijn volle aandacht nodig. Zoals sommigen van jullie misschien al weten ben ik iemand met een nogal beladen verleden en hier heb ik een rugzak aan overgehouden. Nu is vorig jaar gebleken dat mijn lieve kids tijdens hun nog jonge leventje last hebben gehad van mijn rugzak en het karakter dat ik hierdoor heb gevormd.

Ik was bijvoorbeeld over beschermend en vaak onvoorspelbaar in mijn reacties(boos(mopperen en klagen) of niet boos(ah geeft niet komt goed) of heel erg boos(schreeuwen)).

Vorige maand hebben ze beiden een diagnosestelling gekregen; mijn dochter van 13 heeft een gegeneraliseerde angststoornis, wat ertoe leidt dat ze vaak liever niet naar buiten of naar school gaat, vooral plekken waar meer mensen zijn, vermijdt ze. Ook denkt ze vaak het ergste als ze bijvoorbeeld ergens een pijntje heeft. Dit is best wel een probleem geworden en ze moet nu keihard vechten om door die angsten heen te komen, zoals iemand die bang is voor spinnen, geconfronteerd wordt met een spin op de hand, moet zij ondanks haar angsten toch naar buiten. Wat zich dan vaak uit in heftige paniekaanvallen.

En ik als moeder moet haar dan toch een soort van pushen om erdoorheen te gaan. Geloof me...je hart breekt in duizend stukjes van schuldgevoel en medelijden, elk moment dat het moet weer opnieuw.


Daarnaast heeft mijn zoon van 16 ADD, dysthymie(chronische depressie).

ADD is voor een groot deel genetisch bepaald dus daar wordt je schijnbaar mee geboren. Maarja als je daar al 16 jaar last van hebt en niemand weet dat, kan dit ook zorgen voor de ontwikkeling van bepaalde problemen. Met hierbij opgeteld mijn karakter vanuit de rugzak. Heeft hij een chronische depressie ontwikkeld. Dit houdt in dat hij zeker al drie jaar nergens meer zin in heeft. Hij kan minder genieten van leuke dingen of momenten als de gemiddelde mens dit kan.

Ook kan hij zich slecht concentreren op school, als hij zichzelf al zover heeft gekregen om ook daadwerkelijk naar school te gaan. Soms ligt hij weken op bed.

Als moeder is dit ook heel moeilijk om te begrijpen vind ik. Ik kan er moeilijk bij en reageer vaak precies verkeerd en op een gegeven moment was het zelfs zo erg dat ik bang was om iets tegen hem te zeggen, uit angst dat hij zich nog rotter zou voelen en nog dieper in depressie zou raken. Deze angst wens ik niemand toe. Het is echt heel zwaar om je kind zo te zien lijden.


Gelukkig hebben wij vorig jaar ook goede hulp gehad van twee fantastische gezinscoaches. Die ons hebben geholpen wat dingen op een rijtje te krijgen. De kids en ik blijven nu met elkaar in gesprek, zodat we elkaar beter begrijpen en we elkaar kunnen steunen waar nodig.


Mede hierom ben ik met mezelf aan de slag gegaan met schematherapie(raad ik iedereen aan om eens te doen! Eigenlijk vind ik dat wat je hier leert, bij je opvoeding al verteld moet worden, dan zou de wereld een stuk vriendelijker zijn!), hier heb ik veel over mezelf geleerd en over wat ik doe en hoe ik reageer in bepaalde situaties en waarom. En heb ik ook geleerd om liever voor mezelf te zijn.


Hierna ben ik meteen begonnen met het werken aan mijn fysieke gezondheid via het programma Keer diabetes2om van Mijn Voeding leeft.

Dit is een leefstijlprogramma van 6 maanden waar je onder begeleiding van een coach, een verpleegkundige en een diëtist een gezondere leefstijl aanleert, inmiddels zit ik in het begin van mijn vierde maand, ben helemaal van mijn insuline af, 10 kilo afgevallen en 10cm van mijn taille kwijt. Nu voel mij een stuk beter, sta sterker in mijn schoenen. Dus kan de situatie thuis ook wat beter aan.


Nu heb ik jullie eerder al verteld dat ik de blog positief wil houden en aan deze belofte ga ik mij gewoon houden!

Elk jaar zit ik vol ideeën en steeds komt mijn privéleven er weer tussen en dan komt er niets van. Dat wil ik dit jaar echt voorkomen en hier ga ik mijn best voor doen, dit jaar gaan we gewoon knallen en zorg ik ervoor dat mijn ideeën ook daadwerkelijk op de blog komen te staan.

Ook kan ik jullie alvast met trots mededelen dat mijn lieve dochter mij gaat helpen met een stukje SocialMedia.

Dus verwacht dat je straks in plaats van alleen op Facebook en Instagram ook aankondigingen en leuke stukjes te zien krijgt op TikTok. Als je wilt kun je mij steunen door mij te volgen op deze accounts. Zo mis je niets en blijf je op de hoogte van alles dat we dit jaar gaan doen.


Het grote woord het komende jaar zal voor mij dus 'Positiviteit' zijn. Ik ga zoveel mogelijk mijn best doen om dit in deze blog en de rest van mijn werk en leven als leidraad te houden.

Het is zo belangrijk, vooral in deze lastige tijd, om positief te blijven. Maar het is voor velen ook moeilijk, dus hoop ik hierin een beetje te kunnen helpen. Door een lekker plekje te creëren waar je terecht kunt voor wat gezelligheid.


Mijn doel dit jaar is ook om zoveel mogelijk beginners aan het haken te laten slaan en elke haakster of haker die hier behoefte aan heeft, te helpen in alles wat met haken te maken heeft. Haken is niet alleen een geweldige hobby maar het is therapie en heel handig als je het kan, bijvoorbeeld om mooie cadeautjes te maken en/of iets voor het goede doel te doen.


Ook dit jaar zit ik dus weer vol nieuwe ideeën, die ik natuurlijk gewoon zoveel als ik kan weer met jullie ga delen.


Over deze maand kan ik alvast wel iets verklappen...het is een heel simpel maar superleuk vest met ballonmouwen, dat op dit moment nog steeds erg populair is onder de jongeren. Mede dankzij Harry Styles, deze trendsetter droeg een gebreid vest in felle kleuren. Het vest is ontworpen door Janni Vepsäläinen die zij in opdracht voor het modemerk JW Anderson heeft ontworpen. Het vest kostte hier 1250 pond per stuk en is inmiddels al lang uitverkocht. Maar omdat het zo populair was en ze het leuk vond dat jongeren hun eigen kleding gingen maken, heeft de ontwerpster hier op de website van JW Anderson het patroon gedeeld en heeft ze hier op YouTube nog een filmpje staan met de nodige uitleg.


De jongere haaksters en hakers hebben hierop ingespeeld en op TikTok zijn nu tal van filmpjes te zien met haakpatroontjes voor dit vest in de schattigste kleuren en uitvoeringen, iedereen geeft er een eigen draai aan. Ik heb ze bijvoorbeeld gezien in het bruin met beertjes of poesjes en in het wit met kleine hartjes, bloemetjes of aardbeien erop je kan het zo gek niet bedenken. Heerlijk!


Deze maand begin ik een uitleg over het patroon dat ik gezien heb op het TikTok account @tempetime.

Helaas weet ik niet wie het eerst het haakpatroon ervan heeft geschreven, maar ondertussen zijn er zoveel van dat ik bang ben dat de oorsprong niet meer terug te vinden is, behalve dan het gebreide vest van Janni Vepsäläinen dat Harry Styles droeg.

Het patroon dat ik ga behandelen is, om het duidelijk en simpel te houden, het basispatroon zonder alle leuke extra toevoegingen. De rest laat ik aan jullie creativiteit over! Verzin maar iets leuks en tag mij dan of gebruik de #thuisinhaken. Of deel het op elke andere mogelijke manier met mij, ik ben namelijk heel erg benieuwd naar wat jullie voor moois gaan maken!

Als je vragen hebt kun je die het beste via de mail stellen; info@thuisinhaken.nl

Ik zal mijn best doen om je vraag zo duidelijk mogelijk te beantwoorden, zodat je snel weer verder kan met waar je mee bezig bent.

Zo heb je vast voor de lente nog een leuk vestje voor de koelere dagen!


Nou dit was mijn Nieuwjaars duik van dit jaar, hopelijk tot heel snel. We gaan er iets moois van haken!

Hou je haaks!

15 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post
bottom of page