top of page
  • Foto van schrijverMaryam

Gelukkig nieuwjaar!


Hallo lieve haakgenoten! Bij deze wens ik jullie een heel gelukkig en gezond 2021 en hoop ik dat dit jaar ieders mooie wensen en dromen uit zullen komen. En er dit jaar weer heel veel mooie dingen gehaakt zullen worden!


Iedereen heeft het erover, wat een zwaar jaar 2020 is geweest. En dat was het voor velen ook. Voor mij was het ook zwaar maar niet omdat ik thuis moest blijven( want ik ben altijd al veel thuis), ook niet omdat ik dierbaren heb verloren, dat heb ik gelukkig niet. Maar mijn kinderen hebben het vooral zwaar gehad en als je kind het moeilijk heeft, dan is dat voor een moeder hartverscheurend.


Hierom heb ik de afgelopen paar weken mijn aandacht wat meer op mijn gezin gefocust en niet zo zeer op de blog zodat ik mij daarna ook op een positieve manier kan inzetten om weer iets leuks voor jullie te schrijven.


Hiermee zal ik meteen met de boot in huis vallen en jullie vertellen dat ik heb besloten om helaas te stoppen met het verslaan van alle mooie haakwerken van het programma "deHaakster2020" omdat ik het gevoel kreeg dat ik uiteindelijk alleen maar veel kritiek aan het geven was op de patronen die zijn geschreven. Het voelde niet meer eerlijk omdat de deelneemsters weinig tijd hebben gehad om de patronen goed uit te werken voordat ze het moesten inleveren, het was natuurlijk wel een wedstrijd.


Ondanks ik van de deelneemsters zelf best leuke en positieve reacties heb gehad en sommigen het fijn vonden dat ik hun patronen als het ware testte. Voelde het voor mij toch niet helemaal goed.


Dus! Een nieuw jaar een vers begin in een eigenlijk vintage jasje, want mijn oorspronkelijke idee was om gezellig samen met jullie te haken en erover te praten. Wat mij meteen op het punt brengt om met jullie te delen dat ik dit jaar nog niets heb gedaan! Maar vorig jaar wel mooi heb afgesloten met een supermooie mandala voor mijn moeder.


Misschien hebben jullie 'm op Instagram al voorbij zien komen, maar hij is 1 meter doorsnee en gehaakt met heel mooi katoengaren van het bedrijf genaamd Hobbii, namelijk Cotton Kings Twirls kleur nummer 31 Star Ruby. Het garen bestaat uit vier hele dunne draden waarvan er heel langzaam tijdens het haken steeds 1 draadje van kleur veranderd waardoor het kleurverloop zo magisch mooi wordt.


Jullie hebben de andere mandala (de regenboog) natuurlijk al in mijn vorige post gezien, deze is met hetzelfde soort garen en hetzelfde patroon in een andere kleur gehaakt wat een heel ander effect heeft gegeven.
Deze mandala heet de Meu Mundo mandala. Dit is volgens mij een van de meest populaire mandala's die er is onder onze Nederlandse mandala haaksters. Het patroon is heel leuk om te doen, zelfs beginners lukt het met behulp van een handig filmpje van Jolanda van de Facebookgroep Jolanda's haakwereld en misschien ook wel met het uitgeschreven patroon die je via de Facebook groep genaamd Van Diagram naar Tekst kunt downloaden, het diagram blijkt voor velen toch nog een beetje moeilijk om te lezen, maar als je dit fijner vindt kun je deze vinden tussen de bestanden van de Facebook groep Heel veel mandalá en motieven of gewoon op Pinterest waar hij ook heel veel is gedeeld. Gewoon even zoeken op 'Meu Mundo mandala'.


Als het goed is hebben deze Facebookgroepen toestemming van de ontwerper om de patronen te delen en er zijn natuurlijk regels over het delen waar je je aan behoort te houden. Maar drie hele handige pagina's met genoeg foto's van leden voor inspiratie!


In het originele diagram van de Meu Mundo mandala zit een klein foutje waardoor je even in de war kunt raken. Daarvoor is het handig om het filmpje of een tekst erbij te hebben, zodat je niet mis kunt gaan. Maar op zich als je een diagram kunt lezen dan zou je er zelf wel achter kunnen komen waar het foutje zit. Ik zoek nog even uit waar dit ook alweer is en die zal ik in de volgende post met jullie delen. Maar in een diagram van een mandala zitten altijd herhalingen en als het in 1 herhaling van de toer dan anders staat aangegeven dan valt dit wel op. Ook in het filmpje van Jolanda's Haakwereld zitten 1 of 2 foutjes maar die foutjes zijn niet cruciaal voor het patroon, hij wordt er niet vervormd of minder mooi van. Maar ook deze zal ik in de volgende post delen.


Wat ik heb gemerkt is dat het moeilijk blijft om zo'n patroon duidelijk en foutloos aangeboden te krijgen. Je moet goed zoeken om eruit te komen. Vandaar dat ik even wat groepen met jullie heb gedeeld zodat deze weg iets minder lastig is.


De een is meer visueel ingesteld dan de ander en zo met het patroon op drie verschillende manieren uitgelegd, kom je hopelijk toch uiteindelijk op een mooi eindproduct uit. Ik gebruikte graag het diagram naast het filmpje.

Het filmpje vind ik gewoon gezellig alsof het patroon wordt voorgelezen.

Het diagram vind ik zelf meestal makkelijk omdat het er gewoon staat zoals het is. Als je 'm uitprint kun je ook met een marker aanstrepen waar je bent gebleven, zodat je dat niet kwijtraakt en lekker door kan zonder te zoeken naar waar je ook alweer was.


Wel heb ik gemerkt dat er heel veel mensen zijn die de symbolen van het haken nog niet kennen of de Engelse en Amerikaanse benamingen niet kennen waardoor deze haaksters heel veel leuke en mooie patronen mislopen. Terwijl er hiervan op het internet vele duidelijke lijstjes staan. Dit lijstje van Wolplein is er zo een en voor een begin met de basissteken erg handig! Je kunt hiermee zoveel meer patronen maken dat je op een gegeven moment even niet meer weet welke je eerst zal doen!


Maar goed, de Meu Mundo, een hele mooie mandala en zeker de moeite waard om eens te proberen!Vandaag is het nog even bijkomen van oud en nieuw. De kinderen en ik zijn laat opgebleven en hebben er een gezellige avond van gemaakt en wat spelletjes gespeeld. Yathzee blijkt bij ons toch een van de leukste waar het minst ruzie of discussie bij gemaakt wordt. Het draait allemaal om geluk en daar valt niet over te twisten!

Dus zeker voor herhaling vatbaar.


Deze week ga ik voor de blog een nieuwe planning maken en kijken hoe ik alles op een leuke positieve manier aan jullie kan gaan brengen. Ik heb gemerkt dat ik best een pessimistische gedachten gang heb opgebouwd in de jaren en daar wil ik graag verandering in brengen.


Dit jaar zal voor mij in het teken staan van positiviteit en gezelligheid en alles wat ik eraan kan doen om dit op een gezonde en leuke manier te bereiken.

Hopelijk kan ik mijn ervaringen hierin via deze weg met jullie delen onder het genot van een mooi haakwerk met mooi garen in fantastische kleuren.


Dus op naar een positief jaar! Geniet van de kleine dingen en van elkaar!

Tot de volgende keer en hou je haaks!
355 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post
bottom of page